Hilangkan Gemuruh Ketika Temuduga

gemuruh ketika temuduga

Ada beberapa cara hilangkan gemuruh ketika temuduga. Perasaan gemuruh ini adalah perkara biasa yang bakal dihadapi oleh individu yang menghadiri temuduga. Ia akan berlaku pada mereka yang biasa hadiri temuduga apatah lagi kepada yang pertama kali.

Harapan saya dengan perkongsian ini akan dapat, jika tidak semua tetapi, sekurang-kurangnya meringankan perasan gemuruh tersebut.

Continue Reading

Cara Untuk Meningkatkan Kemahiran Insaniah

kemahiran insaniah

Kemahiran Insaniah (soft skills), selain daripada pencapaian akademik,  tidak kurang pentingnya. Oleh itu, seseorang dapat dinilai dan dilihat keupayaan melalui kemahiran insaniah. Untuk itu, tidak hairanlah jika seseorang yang mempunyai kemahiran insaniah yang mencukupi adalah lebih berharga walaupun tidak mempunyai pencapaian akademik yang tinggi.

Continue reading...

Tips Menghadapi Temuduga Separa Perubatan

Bagi anda yang baru pertama kali dipanggil ke sesi temuduga terutamanya temuduga Separa Perubatan, pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah perjalanan temuduga tersebut. Sebagai langkah persediaan, kami akan kongsikan tips menghadapi temuduga Separa Perubatan untuk anda. Ianya ditulis berdasarkan pengalaman sebenar calon-calon yang pernah hadir temuduga Separa Perubatan sebelum ini.

Continue reading...

8 Sebab Kenapa Graduan Pilih Pemasaran Affiliate

pemasaran affiliate

  Pemasaran affiliate ialah memasarkan produk orang lain dan sekiranya pembeli melakukan pembelian melalui link affiliate anda, anda akan dibayar komisen jualan oleh pemilik produk.

Continue reading...

Tak Nak Gagal Exam Lagi!

Tak lama lagi SPA akan adakan peperiksaan online Pegawai Eksekutif LHDN Gred41. Dengar cerita ramai yang dipanggil untuk exam tersebut. Aku pun salah seorang dari mereka.

Continue reading...

23 Sebab Mengapa Calon Gagal Exam PTD

exam PTD

Sebab-sebab ini dikumpulkan sekali untuk ketiga-tiga peringkat tapisan PTD iaitu Exam PTD Online, PTD Assessment Center (Pre-PAC) dan temuduga PTD. 1. Tidak Tahu Bagaimana Ini merupakan masalah yang pokok. Anda mungkin pernah mendengar tentang PTD dan kegemilangannya, tapi tidak tahu bagaimana nak memohon untuk menjadi pegawai PTD. Anda jugak tidak tahu apa kelayakan yang diperlukan […]

Continue reading...

Bagaimana Untuk Kenal Pasti Scam?

kenal pasti scam

Salah satu sebab mengapa ramai orang terjerumus dalam scam adalah kerana mereka tidak dapat kenal pasti scam.

Continue reading...

Contoh Soalan Temuduga Kerajaan

soalan temuduga kerajaan

Kami telah kumpulkan contoh-contoh soalan temuduga kerajaan yang pernah ditanya oleh penemuduga sebelum ini. Pastikan anda baca dan faham semua soalan. Ia bukan hanya soalan tetapi disertakan dengan contoh jawapan sebagai rujukan.

Continue reading...

Sebab Gagal Temuduga Dan Penyelesaiannya

temuduga

Ada banyak sebab kenapa kita gagal temuduga dan saya ingin kongsikan 15 sebab gagal temuduga dan cara penyelesaiannya. Menghadiri temuduga bukan satu perkara yang mudah.

Continue reading...

Apa Itu Calon Simpanan Lantikan

Keputusan temuduga SPA dan keluar. Tapi status yang ditunjukkan adalah sebagai calon simpanan lantikan sahaja. Mungkin ada di antara kita yang musykil dengan status tersebut. Di sini saya kupas sedikit perkara ini.

Continue reading...

Lebih 36,000 Pekerja Diberhentikan Kerja Pada Tahun 2015

diberhentikan kerja

Dianggarkan kira-kira 36,570 pekerja diberhentikan kerja tahun lalu dengan 16,789 daripadanya melalui pembuangan dan 19,781 orang lagi menerusi Skim Pemberhentian Sukarela (VSS).

Continue reading...