Tak Nak Gagal Exam Lagi!

Tak lama lagi SPA akan adakan peperiksaan online Pegawai Eksekutif LHDN Gred41. Dengar cerita ramai yang dipanggil untuk exam tersebut. Aku pun salah seorang dari mereka.

Ini bukan kali pertama aku dapat exam online. Mudah memang mudah, tak payah pergi pusat peperiksaan lagi. Dok rumah pun boleh, pakai kain pelekat sambil minum teh tarik kan hehehe…

Tapi sebab bende senang nie lah buat aku melingkup sebelum nie…. Nak tahu macam mana? meh nak cerita…

Selalunya dapat panggilan exam nie dalam dua minggu sebelum tarikh. Jadi kita buat persediaan apa yang patut lah… Cari bahan nak baca nak hafal konon la kan hehehe… Kau pun tahu bab pengetahuan am tue bukan sikit, belambak!!! Tak tahu nak baca apa… Apa yang aku buat baca surat khabar lah lepas tue cari bahan online mmm… Agak-agak cukup tak? Entah aku pun tak tahu…

Aku pun tak tahu topik apa yang kuar… Ramai jugak yang share kat Fb, Whatsapp Group, Telegram dan macam-macam media lagi… Tah betul tah idak… Aku pun tak tahu… Bab halal tue lagi tak tahu… Agaknya tak lulus nie pun sebab benda-benda dapat free yang tak de sijil halal nie hahaha… Saje aku letak laporan polis atas tue… Pemilik ebook yang buat sebab benda-benda free yang tak halal tue.

Kalau bahagian daya menyelesaikan masalah tue, aku rasa aku pandai. Matematik aku hebat masa sekolah dulu. Tapi dah bertahun tak ulangkaji hehehe… Ingat sikit-sikit kot! Mmmm… entah lah nak study macam mana pun aku pun tak pasti lagi…. Dan bila adik beradik aku bergaduh, aku lah yang tukang selesaikan… Kira aci la kot yer huhuhu… Cuma kalau bergaduh dengan gf jer aku tak boleh nak selesaikan hahaha…

Macam aku cakap tadi… Nak ambik exam nie senang jer. Kat umah pun boleh, so aku relaks jer lah. Balik kol 5, selalu sampai umah dalam kol 6.30… sempat lagi. Tapi tue lah… Lain yang dirancang lain pulak jadinya… Hari nak exam tue lah… Nak tutup akaun lah… Kena OT lah… Jalan jamm lah haih… GF merajuk lah… Kawan ajak minum lah… ex GF ajak jumpa lah… Banyak betul dugaan kan… adjust punya adjust sampai gak umah kol 7.30!!! Mmm agak aku sempat buat apa jer??? Sebagai anak muda yang taat agama, solat jer sempat sebab doa panjang sikit. Nak exam la katakan hehehe… 😉

Jadi… Masa tue lah nak bukak laptop nak cari broadband nak cari teh tarik nak cari tempat paling cun… tup tup 8.05!!!!

Masuk lambat… stress tension nak tekencing nak jawab nak baca soalan nak marah nak cari jawapan nak makan sikit lapar pulakkkkkkk…. Arghhhhhhhhhhh!!!!

Kau rasa aku boleh jawab dengan tenang? Kalau abis jawab pun dah kira baik! Tue yang melingkup huhuhuhu….

Jadi kau rasa apa aku perlu buat?

Aku plan nak buat macam nie:

1) Aku nak call kg nak cakap dengan mak abah, nak minta restu nak minta doa dia orang. Aku nak cakap yang aku sayang sangat mak dan abah aku…mmm

2) Aku nak cari bahan rujukan yang halal jer… Kalau kau nak bagi benda free tapi tak tahu status halal ke haram, tak per, terima kasih. Aku dah tak lalu nak ambik exam banyak kali. Aku nak cari dan aku nak beli dan aku nak study. Kuar duit sikit tak per, aku puas!!!

3) Aku nak minta cuti 20.9.2017 nie… so aku ada masa nak ready 100%!

4) Dan yang last, aku nak pastikan internet aku 110% ready. Tak mau yang sangkut2! Dan aku tak kan pakai IPHONE 6S aku tue… Lebih baik guna PC atau Lappy…

Macam mana? Cun tak?

Bab rujukan nie kena hati hati nak cari, kalau aku, aku pilih yang INI. Tak de yang lain hehehe… Kau pun kalau nak pun boleh, klik DISINI. Jangan yang lain! Lagi pun aku dah lama follow Tim Infokerjaya…

Jadi aku nie sape? Mmm… x kesah la aku nie saper yer…  🙂 Sape sape pun bole jadi aku…

-Aku-

Speak Your Mind

*